Дұрыс тамақтану-бұл ұзақ және жемісті өмірдің негізі, денсаулық, сергектік КЕПІЛІ, әртүрлі аурулардың пайда болуының кепілі. Сондықтан балабақшаның жұмысы тұрғысынан дұрыс тамақтану мәселесі маңызды орындардың бірін алады.
Рационалды тамақтану ерекше маңызға ие. Бұл баланың қалыпты өсуіне, оның мүшелері мен тіндерінің дұрыс дамуына ықпал етеді, дененің сыртқы ортаның жағымсыз әсерлеріне (салқындату, қызып кету және т.б.) төзімділігін арттырады. Жас балалардың тамақтануында жіберілген қателіктер бірқатар аурулардың, ас қорытудың бұзылуының, метаболизмнің бұзылуының, рахиттің себебі болуы мүмкін. Баланың денесі, тіпті тыныштықта да, белгілі бір мөлшерде энергия жұмсайды.
Баланың тағамына ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер, минералдар және су кіреді. Диетадағы тағамның барлық компоненттері жеткілікті мөлшерде, дұрыс қатынаста болуы керек.
Мектепке дейінгі балалар мекемелеріндегі тамақтану үш негізгі қағидатқа негізделген:
1. Диетологиялық
Бұл қағида дұрыс теңдестірілген тамақтану балалардың қауіпсіз өсуі мен үйлесімді дамуының негізі болып табылатындығына негізделген. Мектепке дейінгі балалар мекемелеріне баратын балалар тамақтың 75% - в дәл солардан алады, ал үй тағамдары диетаның 25% -. ғана құрайды.
Осыдан балалар ағзасын қажетті ақуыздармен, майлармен, көмірсулармен және дәрумендермен қамтамасыз ететін, сондай-ақ оны күні бойы энергиямен қамтамасыз ететін "балабақша" тағамы деген түсінік пайда болады.
Дұрыс тамақтанатын балалардың танымдық белсенділігі жоғары, зейіні жақсы, есте сақтау қабілетінің төмендеуіне шағымдары жоқ.
2. Эстетикалық
Бұл принциптің мәнін келесідей тұжырымдауға болады:"тамақ тартымды болып көрінуі және ас қорытуды ынталандыруы керек". Әдемі ұсынылған тағамдар мен ұқыпты үстелдер балаларға кішкентай кезінен бастап керемет сезімді сіңіреді. Үстелдегі мінез-құлық мәдениеті (ас құралдарын дұрыс пайдалану және ұқыптылық дағдылары) балаға кез-келген командаға бейімделуге көмектеседі.
3. Жүйелілік принципі
Мектепке дейінгі балалар мекемелерінде 3 сағаттан артық болатын барлық балалар ыстық тамақпен қамтамасыз етілуі тиіс. Мектеп жасына дейінгі балалардың тамақтануы арасындағы үзіліс 3,5–4 сағаттан аспауы керек. Осы негізгі қағидаттарға сүйене отырып, соңғы нормативтер қалыптастырылды. Балабақшаларға арналған мәзірді әзірлеушілер мен құрастырушылар оларға сүйенеді.
1.Балаларға арналған үстелге келген әрбір өнімде Санпинге сәйкес тағамның сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын рұқсат құжаты болуы керек. Бұрын мұндай талаптар қойылмаған.
2.Мектепке дейінгі білім беру мекемесінде технологиялық карталарды жүргізу қажет, онда барлық тағамдарды дайындау рецепті көрсетілуі керек.
3.Нормативтердің жеке санаты-тағамдарды дайындауға арналған Ингредиенттерді сақтау ережелері, сондай-ақ оларды дайындау тәртібі.
4.Мәзір тағамдарының қалыптасуы балалар денесінің негізгі қажеттіліктеріне негізделген. Әр жас тобы үшін олар әртүрлі.
5.Негізгі мәзір әр жас тобы үшін кем дегенде екі апта бойы жасалады. Мәзірді мектепке дейінгі білім беру ұйымының (БББ) басшысы бекітеді.